Recept på pannkakssmet kan variera ganska mycket, från vanlig tunnpannkaka till amerikanska pannkakor och en redig tjock fläskpannkaka i ugnen. Har man gjort hyfsat mycket pannkaka i sitt liv svänger man antagligen ihop en pannkakssmet från höften av gammal vana, om inte så bjuder jag på ett skapligt bra recept som till och med en dresserad apa kan lyckas med. Det här är den bästa bakismaten ett kök av rang har att bjuda på!
Börja med två skålar. I den ena mäter du upp 6 dl mjöl, 1 tsk salt och en rejäl nypa socker. I den andra bunken knäcker du 6 ägg och vispar samman med 1,2 l mjölk. Häll därefter ned de torra ingredienserna i de blöta under ständig vispning, använd gärna en elvisp för att undvika klumpar i smeten. När du har en slät tjock smet ställer du den i kylskåpet en liten stund. Pannkakssmet mår bra att få stå och tjocka till sig lite innan den ska stekas.
Till det här använder rejält med riktigt, tjockt rimmat sidfläsk – mycket godare än bacon. Skär ner fläsket i grova bitar och stek ur fettet i en stekpanna. Lägg över det stekta fläsket i ett durkslag och låt fläskets fett rinna ner i en skål – släng för guds skull inget av fettet.
Fettet använder vi förstås till att smörja plåten med. Använd en stor ungsplåt med höga kanter för det här receptet. Häll ner smeten i plåten och därefter det stekta fläsket. Fördela fläsket jämt över hela plåten.
Stoppa in plåten i mitten av ugnen på 225 grader. Kontrollera att pannkakan är färdig genom att sticka en liten kniv i mitten av pannkakan, är kniven kladdig när nu drar upp den är pannkakan inte klar, borde ta mellan 20 och 40 min beroende på vilken plåt du använt. Pannkakan ska ha en fin gyllenbrun färg.
Servera pannkakan med de klassiska tillbehören. Sylt, glass, sirap eller färska bär. Själv kan jag inte äta pannkakor med något annat än rejält med sirap och ett stort glas iskall mjölk.
Smaklig måltid.
Kommentera