Det ska ha varit en ljummen majkväll i Kalmar för drygt 140 år sedan när den ryskfödde artillerikaptenen Henrik Lindström stövlade in på anrika Hotell Witt med ett gäng polare. Lindström ville bjuda sitt gäng på en rysk delikatess varpå han sa åt källarmästaren att komma in med skrapat nötkött, kapris, hackade rödbetor, ägg och lök till bordet.
Kapten Lindström blandade därefter ihop ett par rediga ryssbiffar av ingredienserna och skickade tillbaka smeten till köket och bad dem smörsteka biffarna i gjutjärnspanna. Och på den vägen är det, sedan dess har Hotell Witt Lindströmmare på menyn stadigt. Huruvida historien är sann eller inte vet man förstås inte, det spelar egentligen ingen roll.
Jag har gjort Biff Lindström till förbannelse i mitt liv, kan jag intyga. Det är trots det fortfarande en rätt som jag tycker är kul att göra. Må det vara färgerna som rödbetorna sätter på färsen, eller den egentligen ganska rubbade kombinationen med rödbetor och kapris i pannbiffar som mot alla odds passar helt strålande ihop – riktigt jäkla bra blir det iallafall.
Vi kan börja med ett riktigt bra grundrecept som går att tillämpa på alla sorts färsbiffar och köttbullar – bara att anteckna och sätta upp på köksskåpsluckan. Till ett kilo blandfärs, vilket bör vara av proportionerna 70% nöt och 30% fläsk, mäter du två ägg och låter 1 deciliter ströbröd svälla i 3 deciliter vätska (företrädelsevis mjölk), därtill sauterad lök, salt och peppar.
Till en Lindströmmare behöver vi, förutom grundreceptet, en rågad näve finhackade inlagda rödbetor och en dryg deciliter grovt hackad kapris. Jag brukar också, vid tillgång, hacka ned lite av min egen pressgurka i färsen. Det går förstås med inlagd smörgåsgurka också (inte saltgurka). När alla ingredienser är blandade så låter du färsen vila minst en timme i en plastad bunke i kylskåpet.
Ett annat gammalt kockknep är att byta ut en del av mjölken som ströbrödet sväller i mot spadet från de inlagda rödbetorna, vilket ger färsen en svårslagen chockrosa finish.
Till det här gör vi ett trevligt vitlökssmör som sakta ska få smälta in i den söta färsbiffen. Börja med att ta ut och rumstemperera ditt smör, det ska vara mjukt nog att vispa för hand. Riv ned ett par rediga vitlöksklyftor i smöret, efter smak förstås. Hacka ner ordentligt med persilja och smaka av med salt, peppar och en skvätt citronsaft. Klicka ut vitlökssmöret på en bit smörpapper och rulla ihop smöret till en tight ”smällkaramell” och stoppa smöret i frysen.
Åter till Lindströmmarna. Vät dina händer i ljummet vatten för att färsen ska bli mer lättjobbad. Innan du börjar rulla och steka biffar är det högst rekommenderat att göra ett stekprov på färsen, salt och peppar är tveklöst en av de viktigaste smakbärarna i matlagning. Se till att det stämmer.
När färsen är till din belåtelse kan du börja rulla och forma biffar. Enklast är att rulla upp 150-180 grams bollar på en plåt och platta till dem lätt när du lägger ned dem i stekpanna. Stek dem lätt gyllenbruna i rikligt med smör på medelvärme. De behöver inte genomstekas i pannan, för enkelhetens skull steker vi dem färdigt i ugnen. Ge dem en skjuts på 8-10 minuter i 180 grader innan det är dags att lägga upp.
Vi ska göra en enkel stekt potatis också. Skiva rå färskpotatis i drygt centimetertjocka skivor och sänk ned dem i välsaltat kokande vatten. Låt dem få koka i drygt 5 minuter innan du häller av vattnet och låter potatisen svalna av. Smält ned en rejäl klick smör i olja i en het stekpanna (smalmat någon?) och låt potatisen sakna steka på medelvärme tills den blivit knaprigt gyllenbrun. Smaka av med salt, peppar och vänd ner grovt hackad timjan strax innan servering.
Skiva en oförskämt tjock skiva av din vitlökssmör vid servering och låt det sakta dreggla ned över den rödrosa ryssbiffen och du har en måltid värdig den finlandssvenske rysskaptenen Henrik Lindström.
Till det här dracks det Slottskällan Red Ale, vill du ha vin i glasen bör du hitta något passande i kategorin fruktigt och smakrikt.
Som vanligt, smaklig måltid!
Den där skulle jag vilja smaka någon gång!
Jag har försökt mej på något liknande förut men då föll färsen isär när jag försökte steka dom. Tips eller förklaring på detta?
Kamrat D,
Testa på mitt grundrecept, det ska vara steksäkert. Låt gärna färsen ”svälla” en timme i kylskåpet innan du steker och se till att rödbetorna är någorlunda finhackade. Stek inte heller på för hög värme och se till att ha rikligt med fett i stekpannan.
Skulle det fortfarande skita sig får jag väl komma över och hjälpa till. 😉
Det här kan vara någonting som jag kanske vågar mej på att göra redan i veckan..
D,
Absolut. Kör hårt. Droppa en rad om resultatet sen också!
Biff Lindström är en gammal klassiker som man gör alldeles för sällan. Jag tycker min har blivit lite torr de senaste gångerna. Antagligen beror det på att jag använt 100% oxfärs. Ska försöka få tag på riktigt bra fläskfärs att blanda med.
Hälsar fröken Dill