Experimentlusta i köket? Ja. Blev det bra? Jovars. Måhända har jag hängt på This is why you´re fat på tok för mycket, det är inte särskillt svårt att plocka upp influenserna i den här rätten. US and A, som Borat skulle sagt.
Jag har marinerat kött i Cola förr och det är inte så knasigt som det låter, särskillt när det kommer till grillat fläsk. Var noga med att balansera den söta Colan med sälta och syra så det inte slår över. Vi har en rejäl bit gris på drygt 1,5kg som vi klyver på längden och binder upp. Återigen, detta för att förkorta såväl marineringen som tillagningen, samt ge den en jämnare form och stekning.
Blanda en halvliter Cola med en deciliter soja, knappt en kapsyl flytande rök, ett lagerblad och en nypa timjan, lägg köttet med marinaden i dubbla fryspåsar och låt allt marinera i kylskåpet i tre till fem timmar, vänd gärna paketet då och då under tiden. Köttet tar förstås ännu mer smak ju längre det får ligga i marinad, är du förutseende och har möjlighet att låta det marinera över natten är det ännu bättre.
Till det här serverar vi klassiskt hillbillysoulfood, Creamed Sweetpotatoes, ett kaneldoftande gratinerad sötpotatismos. Börja med att koka dina sötpotatisar mjuka i saltat vatten, häll av och låt svalna. Skala den svalnade potatisen och vispa den slät tillsammans med ägg, smör och en skvätt vispgrädde. Den ska ha konsistensen av en kräm, snarare än ett traditionellt mos. Smaka av krämen med salt, peppar, lite riven muskot och en nypa kanel – vartefter du spritsar eller häller över krämen i en ugnsfast form.
När köttet marinerat färdigt steker du av det på låg värme i ugnen tills det når 68-69 grader i kärntemperatur (du bör inte försteka köttet innan). Sötpotatisen kan du gratinera i samma veva tills det är varmt, någorlunda styvt i konsistensen och lätt gyllenbrunt i topparna.
Servera tillsammans med en fräsch tomat- och rödlökssallad, för att bryta av den rätt söta och mastiga maten på tallriken.
Smaklig måltid!
Ja att marinera är cola är riktigt gott! Gör vi på somrarna. Men det är aldrig någon som tror att det är gott 😉 förän de smakat då vill säga!