Vem gillar inte fudge? Seg, smörig kola – gärna med chocklad, nötter, honung eller en väl vald whiskey som smaksättare. Min vana trogen att vilja hälla öl i saker som jag tycker om, bara ör att se om det blir godare eller inte – slog det mig att öl och fudge borde kunna bli en bra kombo.
Efter en del funderandes i ölskafferiet valde jag Innis & Gunn, en välbekant skotsk fatlagrad ale med tydliga toner av vanilj, kola och karamell. Även om jag personligen inte föredrar I&G, kanske just på grund av dess smått överdrivna godistoner, kan man inte undgå att fascineras av storytellingen runt ölet och bryggarbröderna bakom.
Sägnen säger att ölet kom till av en slump. Ett skotsk whiskeydestilleri ville producera en ny whiskey med en mjuk och rund ölton. Detta ville man uppnå genom att låta whiskeyn avsluta sin fatlagring på bourbonfat som varit fyllda med – just det – en skotsk ale som fått ge smak åt fatet i 30 dagar. Bryggaren Dougal Sharp fick jobbet att brygga en öl som skulle fylla faten, för att sedan hällas ut i avloppet och ge plats för whiskeyn.
Whiskey Ale Cask blev en succé och sålde som smör i solsken men efter att tusentals liter av den vackra, gyllenbruna fatlagrade ölen hällts ut i avloppen lär ett snille på destilleriet ha kommit för sig att smaka på ölen. Han gillade uppenbarligen smörkola. 2003 föddes Innis & Gunn och ölen blev en ganska snart en internationell jättesuccé. Sanningen eller inte, men en bra historia är det i vart fall.
De mer initierade ölnördarna pratar om I&G som ett i grunden ganska dåligt öl som spetsas med diacetyl (ett ämne som smakar och luktar just smörkola). Huruvida det tillsätts medvetet eller uppkommer i jäsningen låter vi dock vara osagt. Vilket som torde ölet utan problem fungera i en smörig fudge. Det ska jag ta reda på.
Jag höftade lite i det här receptet, och antar att det behövs en del finjustering innan det uppnår perfektion – tills jag har kommit för mig att göra det får ni hålla till godo med detta.
Börja med att koka 3dl strösocker tillsammans med 1dl Innis & Gunn och 2dl vispgrädde på medelvärme tills sockret helt smält i vätskan. Krossa ned 100gr vit chocklad och två matskedar sirap. Fortsätt koka kolan på medelvärme i drygt 20 minut eller tills kolan nått en temperatur på 115-120 grader, använd gärna en sockertermometer. Det är viktigt att kolan verkligen når den här temperaturen, gör den inte det kommer den inte stelna ordentligt i kylen och skulle den koka för länge blir den stenhård. Har man ingen sockertermometer går det lika bra att göra ett klassiskt kultest – droppa en skvätt av kolan i iskallt vatten. Formar sig kolan till en liten kula är den färdig.
När kolan kokat färdigt rör du ned 50gr rumstempererat smör och knappt en deciliter hackade hasselnötter. Jag spetsade kolan med en skvätt ”rå” Innis & Gunn också, för att verkligen accentuera ölsmaken i kolan.
Häll ned smeten i en bakplåtspappersklädd form och ställ in i kylen ett par timmar eller över natten.
Med lite tur ska du nå samma resultat som jag – en silkeslen söt smörig kola med tydliga vanilj- och smörtoner. Innis & Gunn tar självfallet ordentligt med plats i smakpaletten och smittar av sig med sina bittersöta fattoner. Jag kanske har en liten guldkalv på gång här, men den kräver som sagt lite justeringar för att nå perfekt konsistens.
Jag klurar även på ytterligare två ölfudge. Två vitt skilda stilar som antingen kan bli bra eller anus. Hur låter en rökölsfudge med mörk choklad? En bitterljuv smakresa på tungans bakre delar tillsammans med kaffet efter maten.
Eller kanske en sötsyrlig körsbärsölsfudge? Den lena smörkolan möter den syrliga, pikanta körsbärsölen.
Jag låter er välja nästa fudge – de stora vinnarna blir mina arbetskamrater eftersom jag omöjligen kan äta så här mycket fudge ensam.
Öl och godis – öl är godis!
Kommentera