Räck upp handen alla som gillar kalvlever? Mina högst empiriska undersökningar talar för att inte jättemånga sitter med uppsträckta händer just nu. Lever, och inälvsmat överhuvudtaget, går helt enkelt inte hem i gemene mun. Konstigt nog.
Lever är inte bara billigt, lättlagat och sjukt näringsrikt och nyttigt, för mig hör det till hyfs på något sätt att äta upp allt från djuren som förser oss med mat. Inte bara de ”fina” delarna. I den bästa av världar ska det gå ett dussin kinder, tungor och njurar på varje vacumpackad mittbit oxfilé som säljs. Så är det dock inte idag. Faktum är att du kan få leta ganska länge efter en snygg bit kalvlever i din matbutik, oxsvansar och tungor – din bästa chans är antagligen närmaste saluhall.
Så har du inte ätit en grym kalvlever sedan puberteten är det verkligen hög tid att ge dig på´t igen, med den här levergrytan har jag med en illa dold stolthet omvänt en handfull leverskeptiker, testa själv.
Börja med kalvlevern, en rejäl bit. Lever ska vara mörk i färgen och någorlunda fast i formen. Den tunna genomskinliga hinnan runt organet ska bort, det görs enkelt med ett litet snitt och sen drar man enkelt bort den med fingrarna. Det behövs ingen övrig avancerad kirurgi på köttet, de allra värsta artärerna i organet kan man skära ur när man tärnar upp köttet.
Bryn den tärnade levern hastigt i smör, salta och peppra. Lägg över köttet i en vidare gryta och bryn därefter var för sig kvartade champinjoner, rotsellerikuber och gul lök. Lägg ned alltsammans i grytan och fyll på med en skvätt kalvfond (jag använde en skvätt överbliven rödvinssås också) och grädde. Ge grytan ett uppkok och låt den puttra iväg i en 20 minuter medan du skalar och tärnar ett grönt fast äpple.
När grytan har puttrat färdigt reder du av den med lite maizena om det behövs och smakar av med salt, peppar och en liten klick svart vinbärsgelé. Ställ grytan åt sidan och vänd ned äpplen och ett par rågade skedar kapris. Grytan ska inte koka mer utan låt äpplena bara ljumma till sig i grytan.
Värre än så är det inte, servera med potatismos eller kokt potatis och ett rejält glas iskall mjölk.
Smaklig måltid.
Visst är kalvlever gott, det är svinlever som är hemskt.